Find vej: Forside » Artikler » Virksomhederne møder større kommunal venlighed

Virksomhederne møder større kommunal venlighed

Lagt på vores-byg.dk den 23-08-2017 af Thomas


Dansk Byggeri kan se, at erhvervsvenligheden er steget i kommunerne. De årlige målinger nytter med andre ord. Der er sket en generel forbedring på ikke færre end 15 af de 31 parametre, som Dansk Byggeri hvert år måler kommunerne på. På otte områder er det dog gået tilbage.Dansk Byggeri uddeler hvert år i eksamenstiden karakterer til kommunerne i forhold til erhvervsvenlighed. Det er nu sket i syv år, og det ser ud til, at kommunerne også i det seneste år har lagt sig i selen for at gøre det bedre.

- Det er ikke bare parader, undskyldninger og bortforklaringer, vi møder i dialogen med kommunerne. Nej, der er faktisk en udtalt velvilje og nysgerrighed - og dermed et ønske om at gøre det bedre, fortæller erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri, der har ansvaret for de årlige analyser af erhvervsvenligheden.

Det er ifølge Torben Liborius et klart signal om, at det nytter at måle på kommunernes erhvervsvenlighed.

Erhvervsvenligheden er steget på 15 parametre, mens den er gået tilbage på otte parametre. Især inden for skatteområdet og arbejdsmarked er erhvervsvenligheden steget, og også den kommunale udbudspolitik har undergået forandringer til det bedre. For Dansk Byggeri er det dog et minus i karakterbogen, at flere kommuner nu anvender kædeansvar.

- Dansk Byggeri tager afstand fra social dumping, men vi vurderer, at kædeansvaret er et politisk stunt, der er symbolsk frem for effektivt. For Dansk Byggeri er det meget mere værd, at det er gået op for rigtig mange kommuner, at det er no-go med dækningsafgift. Denne uretfærdige ekstraskat på erhvervslivet bliver heldigvis opgivet eller reduceret markant i disse år, understreger Torben Liborius. Fire kommuner har således inden for det seneste år valgt helt at fjerne den, samtidig med at 14 kommuner har valgt at sænke den. Ingen kommuner har hævet satserne.

Den overordnede tendens er altså, at det går bedre, og at den generelle erhvervsvenlighed således er blevet større i de danske kommuner det seneste år.

- Vi har med andre ord hævet karakteren i halvdelen af de fag, som vi har ladet kommunerne gå til prøve i. Og det er ganske pænt, mener Torben Liborius.