Find vej: Forside » Artikler » Arkitekter, ingeniører og entreprenører vækster i udlandet

Arkitekter, ingeniører og entreprenører vækster i udlandet

Lagt på vores-byg.dk den 27-09-2016 af Thomas


Europa er på vej frem, og det smitter af på danske arkitekter, ingeniører og entreprenører, der sidste år havde en international omsætning for 22,3 milliarder kroner i særligt Europa. Under fjernere himmelstrøg har de danske virksomheder dog stadig svært ved at finde fodfæste, viser en ny eksportanalyseDer er efterspørgsel på større byggeprojekter med danske arkitekter, ingeniører og entreprenører i spidsen. Den internationale omsætning kom i 2015 op på 22,3 milliarder kroner – det er en stigning på over fire milliarder kroner, og det højeste niveau siden finanskrisen, viser en ny eksportanalyse fra Danske ARK, FRI og Dansk Byggeri.

- Det er virkelig positivt at se, den samlede internationale omsætning går i vejret. Den høje grad af internationalisering gør de danske bygge- og rådgivervirksomheder mere robuste og mindre følsomme over for lokale konjunkturudsving. Og det er vel at mærke den samlede branche, også de der ikke selv er internationale, som har gavn af, at branchen får en styrket international profil, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI.

En arbejdsplads hos en dansk ingeniør-, arkitekt- eller entreprenørvirksomhed i udlandet skaber i gennemsnit 1,5 arbejdspladser hjemme i Danmark.

- Så det betyder ret meget for arbejdsmarkedet hjemme i Danmark, når det går godt for vores virksomheder i udlandet, og derfor er det for alle parters vedkommende glædeligt, at mange års arbejde med at få fodfæste på de internationale markeder nu for alvor ser ud til at bære frugt, udtaler Lene Espersen, direktør i Danske ARK.

Lidt over 17 milliarder kroner bliver der omsat for i Europa, mens der kun bliver omsat for lidt knap fem milliarder kroner i resten af verden.

- Europa og EU’s indre marked er de vigtigste markeder for byggeriet – henved 80 % af den udenlandske omsætning hentes her. Derfor er det fortsat utrolig vigtigt, at det Indre marked fungerer, og de eksisterende handelsbarrierer nedbrydes, forklarer Henriette Thuen, international chef i Dansk Byggeri, og uddyber:

- Vi kan se, at de markeder, der tidligere er blevet spået kæmpe vækstrater, har skuffet. Det gælder fx Brasilien, Nigeria og Sydafrika. Der er stadig store vanskeligheder forbundet med at arbejde under fjernere himmelstrøg, som gør det både risikabelt og svært for danske virksomheder at slå sig ned, men der er et stort potentiale.

Det er virksomhedernes datterselskaber, der står for 75 procent af den internationale omsætning og langt den største del af fremgangen.